Kotisynnytys

Turvallinen vaihtoehto sairaalasynnytykselle

Kotisynnytys

Synnytystä ja sen kulkua ohjaa naisen hormontoiminta, pääasiassa oksitosiini- ja adrenaliinihormonit. Nämä auttavat kehoa tunnistamaan, milloin synnytyksen on turvallista käynnistyä ja edetä. Synnyttävä nainen ja vastasyntynyt vauva ovat hyvin hauraita, ja ihmisen selviytymisen kannalta on kehollamme ollut tärkeä tehtävä tunnistaa, milloin ympäristö on riittävän turvallinen. Adrenaliini -hormoni aktivoituu kun havaitsemme ympäristössä jotakin uhkaa. Se ohjaa huomiomme ympäristöön, havahduttaa meidät tarkkaavaisiksi ja nostaa stressitasoamme - taistele tai pakene. Tällöin keho tulkitsee, ettei nyt ole turvallista synnyttää ja synnytyksen käynnistyminen lykkääntyy tai synnytys taukoaa jatkuakseen taas turvallisemmassa ympäristössä. Kun naisella on turvallinen, luottavainen ja rakastettu olo, ottaa oksitosiini -hormoni vallan. Huomio voi hakeutua sisäänpäin ja keho tunnistaa, että nyt on synnytyksen turvallista edetä. Vaikka nykypäivän adrenaliinitasojamme nostattavat uhat ovat enää harvemmin samalla tavalla henkeämme uhkaavia, ei meidän keho osaa tätä erottaa. Se luottaa edelleen meidän hormoniemme viesteihin. Tästä syystä on tärkeää, että synnytyksen aikana naisella on mahdollisimman turvallinen, luottavainen ja rakastettu olo ja hän saa rauhassa keskittyä kuuntelemaan kehoaan.

Kotiympäristössä on usein erityistä turvallisuuden tuntua. Tämä voi olla yksi syy sille, miksi perhe valitsee kotisynnytyksen. Muita syitä valinnalle voi olla monia ja ovat aina henkilökohtaisia. Yleisimpiä syitä voi olla esimerkiksi mahdollisuus luoda luottamuksellisen suhde synnytystä hoitavan kätilön kanssa, itsemääräämisoikeuden toteuttaminen tai ylimääräisten toimenpiteiden välttäminen. Joka tapauksessa on kotisynnytykseen päätyminen usein pitkän harkinnan tulos ja monesti sitä on voinut saada perustella myös lähipiirille ja terveydenhuollon henkilökunnalle. Kotisynnytykset ovat Suomessa vielä suhteellisen harvinaisia, mutta niiden suosio on selvässä kasvussa.

Tutkimuksissa on todettu, että kotisynnytys on matalan riskin uudelleensynnyttäjälle ja syntyvälle lapselle yhtä turvallinen vaihtoehto, kuin sairaalasynnytys. Ensisynnyttäjällä riskit komplikaatioihin ovat uudelleensynnyttäjää hiukan korkeammat. Riskejä pohdittaessa on hyvä muistaa, että tiettyjä riskejä liittyy synnytykseen aina synnytyspaikasta riippumatta. Synnytyskeskustelu Suomessa liittyy usein sen vaaroihin ja näkökulma on usein varsin toimenpidekeskeinen. Synnytyksen vaikutukset naiselle ja perheelle ovat kuitenkin paljon laajempia ja turvallisuutta pohdittaessa olisi tärkeää muistaa myös synnytyskokemuksen psykologiset vaikutukset. Synnytyksellä on suuri merkitys sekä äidin ja vauvan varhaiseen vuorovaikutukseen että koko perheen hyvinvointiin. Kuten elämää yleensä, ei myöskään synnytyksen kulkua voi erikseen ennustaa - usein on siis luotettava siihen tietoon ja tunteeseen, mikä vallitsee juuri sillä hetkellä.

Kotisynnytyskätilönänne toimin tukena ja apuna raskauden aikana, synnytyksen aikana ja synnytyksen jälkeen. Raskauden aikana ehdimme rauhassa käydä läpi toiveitanne, kysymyksiänne ja ajatuksianne koskien tulevaa synnytystä ja autan teitä valmentautumaan yhdessä. Saatte kattavasti tietoa siitä, mitkä asiat vaikuttavat synnytyksen kulkuun ja millä tavoin voitte itse vaikuttaa siihen. Samalla kuljen raskaus- ja synnytysmatkaa yhdessä koko perheen kanssa, ollen läsnä teitä varten ja teidän tukena. Kun synnytys käynnistyy, tulen paikalle. Toimin halutessanne yhdessä kätilöparin kanssa. Seuraan synnytyksen kulkua sekä sinun ja vauvan vointia. Ohjaan, opastan ja autan. Synnytyksen jälkeen seuraan teidän molempien vointia ja tulen tapaamaan teitä vielä synnytyksen jälkeisinä päivinä. 

Joskus voi ilmetä asioita joko ennen synnytyksen käynnistymistä, synnytyksen aikana tai synnytyksen jälkeen, jotka johtavat kotisynnytyksen vaihtumiseen sairaalasynnytykseksi. Mahdollisia syitä on listattu Aktiivinen Synnytys ry:n kotisivuilla. Jos niin käy, tulen mukananne sairaalaan ja jatkan tukihenkilönä kätilödoulan ominaisuudessa sairaalakätilön rinnalla.

Aktiivinen Synnytys ry:n Kotisynnytysopas

Jos harkitsette kotisynnytystä tai asia kutkuttaa, ottakaa mielellään yhteyttä. Tarjoan yhden maksuttoman tutustumistapaamisen joka ei sido teitä mihinkään. Tapaamisen pohjalta voitte helpommin tehdä päätöksen synnytyspaikastanne ja siitä, olenko oikea kätilö juuri teidän synnytykseenne.

Kotisynnytyspakettiini kuuluu:

 • 2-4 tapaamista raskauden aikana
 • kattava synnytysvalmennus omien tarpeidenne mukaan
 • kätilön tavoitettavuus puhelimitse raskausaikana
 • synnytyksen lempeä käynnistyshoito tarvittaessa 
 • rentoutushetki tarvittaessa
 • 24/7 kätilön tavoitettavuus ja päivystys raskausviikoilla 38-41+6
 • synnytyksen hoito kotona yhden tai kahden kätilön toimesta toiveidenne mukaan
 • synnytykseen tarvittava välineistö
 • lapsivuodeajan kotikäynnit

Kotisynnytyksen kriteerit:

 • olet perusterve
 • raskaus on sujunut normaalisti
 • odotat yhtä vauvaa
 • vauva on synnytyksen käynnistyessä päätilassa
 • synnytys käynnistyy raskausviikoilla 38-41+6
 • synnytät noin puolen tunnin ajomatkan päästä sairaalasta
 • sinulla on synnytyksen aikana tukenasi kätilön lisäksi myös joku muu aikuinen, kuten kumppani, ystävä, sukulainen tai doula

Kriteerit ovat keskusteltavissa tilanteen mukaan ja annan mielelläni asiasta lisää tietoa. Päätös synnytyspaikasta on loppukädessä aina synnyttävällä naisella itsellään ja kätilönä haluan tilanteestanne riippumatta tarjota teille turvallisen synnytyksen teidän ehdoillanne.