Supistus, kipu ja kärsimys

12.02.2018
kuva: Iina Laine www.iinaline.fi
kuva: Iina Laine www.iinaline.fi

Synnytys on yhtä kuin Supistukset on yhtä kuin Kipu on yhtä kuin Kärsimys. Tätäkö on synnytys? Kokemuksesta tiedän että totuus on onneksi paljon monimutkaisempi ja lohdullisempi.

Synnytykseen kuuluu väistämättä supistukset. Silloin kohtusi tekee voimakasta työtä auttaakseen vauvan kohtumaailmasta teidän luoksenne. Kohtulihas supistuu noin minuutin ajaksi, se työntää vauvaa alas kohti lantionpohjaasi ja samalla kiertää häntä auttaakseen häntä löytämään suotuisan asennon synnytyskanavaan. Näin lihassäikeet ja muut kudokset lantionpohjassasi saavat pienin askelin aikaa joustaa ja tehdä vauvalle tilaa synnytyskanavassa. Tuntemus voi olla voimakas, se voi tuntua alaselässä, yläselässä, vatsalla, emättimessä tai reisissä, ensisijaisesti riippuen siitä missä asennossa vauva on ja onko kehosi jännittynyt jostakin kohdasta. 

Sen jälkeen kohtu pitää tauon, se antaa sinulle ja ottaa samalla itselleenkin hetken levätä ja kerätä voimia. Tauko voi olla eri pituinen riippuen siitä miten intensiivisessä vaiheessa synnytystä on kyse ja siitä, mitä sinä tarvitset itse juuri siihen hetkeen. Keho on valtavan viisas ja se antaa todellakin usein meille juuri sen, mitä tarvitsemme. Palaan tähän lisää seuraavassa blogikirjoituksessa. Lyhimmilläänkin tauko on kuitenkin kaksi minuuttia, eli tuplasti sen mitä supistus on kestänyt. Koko synnytyksen ajan sinulla on siis enemmän lepoaikaa, kuin supistustuntemuksia. Vau!

Kipu on kehomme vaarasignaali aivoille, jolla se pyrkii kertomaan uhasta kehoamme kohtaan. Siksi kipu on meille usein pelottavaa, niin sen kuuluukin olla. Haava, murtunut luu, vihollisen hyökkäys kimppuumme, kaikkiin näihin keho haluaa, että aivot reagoivat - Puhdista haava! Vältä raajan käyttöä! Puolustaudu! Mutta kun kyse on synnytyksestä ja supistuksista, kyse ei olekaan vaarasignaalista, sillä kukaan ei tee sinulle pahaa eikä kehoasi uhkaa mikään. Päinvastoin - vauva ilmoittaa näin, että on valmis saapumaan luoksenne. Tuntemukset eivät ole seurausta ulkopuolisesta uhasta vaan tulevat kehostasi sisältä, ja ne tulevat pikkuhiljaa aaltoina eivät yhtäkkisinä piikkeinä. Ne auttavat sinua uppoutumaan kehoosi ja kuulemaan, millaisin asennoin ja keinoin voit auttaa vauvaasi syntymään. Kipua on monen laista, usein kaikki voimakas tuntemus kuvaillaan aluksi kipuna. Mutta voikin olla että kun pysähdyt kuulemaan tuntemusta ja keskityt siihen, huomaatkin ettei se olekaan kipua vaan jotain muuta. Kiristystä? Kuumotusta? Kohdun aaltoilua? Käsky heiluttaa lantiota tai möristä matalalla äänellä? Riittää, kun kuuntelet kehoasi. Sinun ei tarvitse tehdä muuta, ei puolustautua tai paeta. Vain tehdä se, mikä tuntuu hyvältä.

Lisäksi on hyvä huomata, ettei kipu itsessään tuo kärsimystä. Kärsimys voi johtua epätietoisuudesta, pelosta, yksinäisyyden tunteesta, epävarmuudesta, turvattomuudesta. Toki emme voi ennustaa mitä tapahtumia juuri sinun synnytykseesi tulee liittymään, mutta juuri siksi emme voi niihin myöskään vaikuttaa. Tärkeintä on pysyä tässä hetkessä ja tehdä juuri se, mikä tuntuu hyvältä juuri nyt. 

Jos olet valmistautunut synnytykseen, tiedät mitä tuntemukset tarkoittavat ja miksi niitä tunnet, sinulla on turvallinen ympäristö ja luotat itseesi, kehoosi ja vauvaasi, voi synnytys olla jotain aivan muuta kuin kärsimystä. Se voi olla sinun mahdollisuus haastaa ja voittaa itsesi. Ja se voi olla rakkauden juhla, sinun ja puolisosi mahdollisuus uppoutua yhdessä takaisin samaan oksitosiinikuplaan joka oli silloin, kun vauva yhdeksän kuukautta sitten sai alkunsa.